Leven met Kanker

De Zwaan   I   Beeldende therapie en creatieve workshops   I  Leidsche Rijn, Utrecht   I    welkom@beeldendetherapieleidscherijn.nl   I   06-47769861   I 

KVKnr 61075361   I   Lid van NVBT, FVB, SRVB, NFG, RBCZ en Kanker in beeld  I

De Zwaan, rouw verlies kanker creatieve therapie Utrecht

Kanker


Kanker creatieve therapie

Kanker, het zet je wereld op zijn kop!

Woorden schieten te kort voor wat er allemaal in je omgaat!


Beeldende therapie en kanker

Maar je handen kunnen er vaak wel vorm aan geven! Bij creatieve therapie beeldend ontstaat er een beeld, letterlijk. Je gevoelens zijn zichtbaar geworden! Dat lucht op! Taboes worden doorbroken, angsten worden in de ogen gekeken en worden hierdoor minder angstig, je gevoelens worden (h)erkent en je ontdekt nieuwe dingen over jezelf.


Daarnaast kan het ook rustgevend en ontspannend werken en bijdragen aan het (her)vinden van balans in het leven met en na kanker.


Behandeldoelen

We werken samen aan o.a. angst, vermoeidheid, stress, onzekerheid, boosheid en verdriet. Kanker is niet alleen lichamelijk, het heeft ook een grote emotionele, psychische en sociale impact. Zowel voor  degene met kanker als ook voor zijn partner, gezin, vrienden en familieleden.


Je kunt niet kiezen wat je overkomt. Maar wel hoe je ermee om gaat! Ieder mens in uniek. Elk ziekteproces is anders. Samen gaan we op onderzoek uit met behulp van o.a. verf, klei, speksteen en stof om te kijken waar jij behoefte aan hebt.


Wat kan vaktherapie betekenen voor u als u herstelt na kanker of leeft met kanker?

Vaktherapie is een vorm van psychosociale hulp en biedt u de mogelijkheid om op een heel eigen manier emoties te uiten en te ordenen om er zo weer grip op te krijgen. In vaktherapie staat niet het praten, maar het doen en ervaren centraal. Daardoor doet u nieuwe ervaringen op waardoor u anders kunt gaan voelen of andere manieren ontdekt om met de bestaande situatie om te gaan. Veel oncologiepatiƫnten geven aan dat zij door creatief werken, muziek en drama weer voelen wat belangrijk is voor hen en dat hun zelfvertrouwen hierdoor wordt versterkt. Dit onderstreept de bevindingen in de literatuur waarin wordt genoemd dat vaktherapie angst kan verminderen en de coping (de manier van omgaan met de situatie) kan helpen verbeteren.


Vaktherapie kan ook uw familieleden ondersteunen om te gaan met de veranderde situatie.


Therapie volgen? Daar is moed voor nodig!

Hulp vragen is geen zwakte. Integendeel! Er is veel lef en moed voor nodig om jezelf en het leven onder ogen te zien! En te willen vechten om weer van het leven te kunnen genieten.


De therapie kan bij De Zwaan gevolg worden, maar kan ook in uw thuissituatie aangeboden worden.


Ik ben aangesloten bij Kanker in Beeld.

Cliƫnt 42 jaar, boosheid om ziekte


Ik kwam bij Rosanne omdat ik me vaak lamgeslagen voelde als ik boos was. Ik kon de boosheid niet uiten, bang om schade aan te richten, contact te verstoren, als ik me zou uiten. Het vrat me helemaal op van binnen. Ik had totaal geen energie meer.

Bij Rosanne heb ik geleerd dat boosheid juist een kracht is. Een kracht om iets voor elkaar te krijgen! Door mijn boosheid in de koude harde klei te knijpen werd de klei zacht en vormbaar. Hierna kon ik er mee boetseren en er een beeld van maken. Blijkbaar kan ik mijn boosheid dus ook positief inzetten en is het niet alleen maar negatief. Dit ben ik nu ook aan het proberen in het contact met andere personen. Deze klei-ervaring geeft mij het vertrouwen en de ervaring dat het blijkbaar ook positief kan werken.


Ik wil je helpen je kracht terug te vinden, gevoelens toe te laten, en tevreden te zijn met wie je bent.

 

Ik wil je laten ervaren dat je meer kunt dan je denkt. Wat het leven ook met je doet (en gedaan heeft) en hoe je leven er ook uit ziet.


In plaats van volhouden, overleven en doorgaan leer ik je om stil te staan bij jezelf en aandacht te schenken aan je werkelijke behoeften.

Kanker in beeldBeeldende therapie is individueel te volgen, maar kan ook samen met uw partner en/of kinderen.