Rouw- en verlies verwerking

De Zwaan   I   Beeldende therapie en creatieve workshops   I  Leidsche Rijn, Utrecht   I    welkom@beeldendetherapieleidscherijn.nl   I   06-47769861   I 

KVKnr 61075361   I   Lid van NVBT, FVB, SRVB, NFG, RBCZ en Kanker in beeld  I

De Zwaan, rouw verlies kanker creatieve therapie Utrecht
Rouw De Zwaan Utrecht

Rouw en verlies verwerking

Voor de site over kinderen en rouw klik hier.


Blijf je maar intens verdrietig?

Of voel je je juist verdoofd?

Raak je overspoeld door emoties?

Zie je op tegen de toekomst?

Voel je je schuldig over je gedachten en gevoelens?

Voel je je eenzaam ondanks alle lieve vrienden om je heen?

Is een deel van jou samen met de ander gestorven?


Rosanne is speciaal opgeleid mbv een 2-jarige post-HBO opleiding gericht op Rouw- en verliesverwerking.


Rouwverwerking

Iedereen heef in zijn leven wel eens te maken met rouw. Als iemand die dichtbij je staat overlijdt, is dat een onvoorstelbaar verlies. Dan volgt een intensieve periode met verdriet en wisselende emoties. Soms verloopt de verwerking van een verlies te moeizaam of merk je dat je vastloopt. Woorden schieten te kort. Het is dan prettig om daar steun en hulp bij te krijgen.


Niets is goed of fout in de rouw. Hoe jij reageert op het verlies kan je helpen of niet helpen. We kunnen niet kiezen in wat ons overkomt maar wel hoe we er mee omgaan. Zicht hebben op jouw reacties op je verlies geeft je meer grip op je rouwen.


Als emoties je overspoelen.

Het doorleven van gevoelens als boosheid, verdriet of angst is spannend. Als emoties te groot worde,n kunnen ze je overspoelen en vervult dit je met angst omdat je bang bent dat je er niet meer uitkomt. Je drukt ze weg waardoor ze alleen maar angstaanjagender worden. Je komt er alleen niet meer uit. Creatieve therapie beeldend kan dan helpen om je gevoelens toch te uiten. In een veilige omgeving maak je voorzichtig weer ruimte voor je gevoelens. Samen gaan we aan de slag met klei, verf of bijvoorbeeld steen. Er ontstaat een beeld, letterlijk! Je gevoelens zijn zichtbaar geworden. En dat lucht op! Door het maken van een werkstuk en daar met de therapeut over na te praten, herwin je weer grip op je gevoelens. Zo worden ze hanteerbaar.Taboes worden doorbroken. Angsten worden in de ogen gekeken en worden hierdoor minder angstig. Je gevoelens worden (h)erkent. Je ontdekt nieuwe dingen over jezelf. Er ontstaat ruimte en rust. Dit draagt allemaal bij aan het vinden van een nieuwe balans in je leven waarin je overleden dierbare een mooi plekje krijgt!


Ruimte maken voor je verdriet

Rouwverwerking beeldende therapie

Een andere manier waarop je rouwverwerking kan stagneren kan zich uiten in een verdoofd

gevoel. Dit kan ontstaan doordat je te druk bent met andere dingen zoals werk, je gezin en dagelijkse bezigheden. Hierdoor is er geen tijd en ruimte voor rouw. Soms is praten moeilijk of helpt het niet genoeg. Dan is tekenen, schilderen of boetseren een mooie ingang om weer ‘bij jezelf’ te komen. Zo kan je de verbinding met je gevoel herstellen.


Mooie momenten vereeuwigen

Bij beeldende therapie kan je ook mooie herinneringen en gedeelde momenten vastleggen. Je kunt de band die je met elkaar had vormgeven.Eigenschappen of typische hebbelijkheden vastleggen om nooit te vergeten! De therapeut stemt de therapie af op het materiaal dat het beste bij jouw kwaliteiten en behoeften past.


Het vinden van een nieuwe balans

Als je het ergste verdriet hebt verwerkt ontstaat er ruimte om naar de toekomst te kijken. We staan stil bij jouw wensen en behoeften. Wat heb je nodig om de toekomst vol goede moed weer aan te gaan? En hoe geef je je overleden dierbare hier een plekje in, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je hem vergeet? Beeldend werken heeft als voordeel dat er een tastbare werkstukken ontstaan die je  altijd erbij kunt pakken op momenten dat je daar behoefte aan hebt! Ze kunnen een grote steun voor je zijn op moeilijke maar ook mooie momenten!


Ik bied hulp bij:

  • Rouwverwerking na het overlijden van jouw partner, (ongeboren) kind, vriend, ouder of andere dierbare
  • Omgaan met  een (terminale) ziekte van jezelf of dierbare.
  • Zorgen voor jezelf op het moment dat jij vooral oog hebt voor de zorg voor een ander (mantelzorger)
  • Verlies bij echtscheiding
  • Verlies van je werk
  • Het moeten opgeven van je verwachtingen
  • Zingevingsvraagstukken
  • Als je niet uit het onmachtige gevoel kan komen. Jouw gevoelens blijven in het teken staan van het verlies. Je kan je er niet toe zetten iets te ondernemen.
  • Je bent veranderd. Je bent bijvoorbeeld stiller, negatiever, teruggetrokkener, snel geïrriteerd.

Cliënt 45 jaar, rouwverwerking


Ik heb altijd de indruk dat ik van alles moet. Ik moet dit. Ik moet dat. Het is nooit goed genoeg.

Altijd maar presteren! Ik ben altijd bezig. Rosanne vroeg mij juist wat ìk wilde, waar ligt mijn

behoefte? Tja, geen idee. Ik doe altijd wat ik denk dat anderen van mij verlangen. Samen zijn we op zoek gegaan. Eerst bood zij de structuur, later nam ik dat van haar over. Ik mocht spelen, ontdekken, onderzoeken. In het begin vond ik het vreselijk. Vertel mij nou maar gewoon wat je van mij verwacht. Ik ben toch geen kind meer? Ik ben een man van 45! Dan ga ik toch niet spelen! Maar na verloop van tijd vond ik het geweldig. Een uur lang de tijd om te mogen doen wat ik wilde! Lekker kliederen en knoeien zonder dat ik verantwoording hoefde af te leggen. Het gaf me veel

energie, ik kwam beter in mijn vel te zitten en kan beter mijn grenzen aangeven van wat ik wel en niet (meer) wil doen. Ook op het werk. Ik kreeg weer de regie over mijn leven!
Beeldende rouwverwerking is individueel te volgen, maar kan ook samen met je partner, kind, gezin of vriend(in)

Cliënt  26 jaar, rouwverwerking


Toen mijn moeder stierf heb ik het hier heel lang

heel moeilijk mee gehad. Uit mijn omgeving hoorde ik geluiden van: ‘Het is al 12 maanden geleden, je moet er nu wel overheen zijn’. Overdag hield ik me dan ook groot, maar als ik dan alleen thuis was stortte ik helemaal in. Bij Rosanne mocht ik mijn verdriet en boosheid wèl laten zien. Ik heb een herinneringskoffertje vorm gegeven waar ik alle dierbare spulletjes van mijn moeder in bewaar. Maar het meest waardevol vind ik de collage over mijn moeder. Uit tijdschriften heb ik allemaal teksten en plaatjes verzameld. Met mijn eigen opgeschreven zinnen daar nog bij heb ik een heel treffend beeld van mijn moeder weten neer te zetten. Als ik haar weer eens mis pak ik het koffertje en de collage en neem ik de tijd om alle mooie herinneringen weer langs te laten komen. Mijn moeder heeft zo toch weer een tastbaar plekje in mijn leven gekregen. 

Het geeft mij veel steun en warmte!

Ebook Kind rouw en beeldende therapie

Gratis ebook

'Kinderen, rouw en beeldende therapie. Dingen die je moet weten als je met een rouwend kind te maken hebt.'

Vraag hem gelijk aan!