Zwangerschaps-problematiek

De Zwaan   I   Beeldende therapie en creatieve workshops   I  Leidsche Rijn, Utrecht   I    welkom@beeldendetherapieleidscherijn.nl   I   06-47769861   I 

KVKnr 61075361   I   Lid van NVBT, FVB, SRVB, NFG, RBCZ en Kanker in beeld  I

De Zwaan, rouw verlies kanker creatieve therapie Utrecht

Zwangerschapsproblematiek


Zwangerschapsdepressie

Omdat je je zwangerschap anders had voorgesteld omdat je geen roze, maar eerder

een grijze wolk ervaart.


Of omdat:

- Je opziet tegen de toekomst omdat de komst van een kindje je leven verandert.

- Je je schuldig voelt over je gedachten

- Je last hebt van je emoties: (onverklaarbaar) verdriet, angst, boosheid of juist een 'verdoofd' gevoel.


Zwanger zijn

Zwanger zijn zorgt voor een hoop veranderingen en onzekerheden. Je hormoonhuishouden staat op zijn kop. Een bevalling is in aantocht met alle spanningen van dien. Hoe zal je kindje zijn? Ben ik wel een goede moeder? Kan ik het allemaal wel aan? Hoe moet ik een nieuwe balans vinden als het kindje er is? Is er dan nog ME-time? Creatieve therapie beeldend zorgt ervoor dat deze gevoelens zichtbaar worden.Je ziet wat je voelt! En dat lucht op. Taboes worden doorbroken, angsten worden in de ogen gekeken en je leert nieuwe dingen over jezelf. Ook gaan we kijken hoe we het leven voor jou weer wat luchtiger en leuker kunnen maken.


Moeder zijn

Moeder worden beeldende therapie

Je bent moeder geworden. Maar help! Hoe doe je dat, moeder zijn? Konden ze er geen studie  of gebruikshandleiding bijleveren? Je voelt helemaal geen band met je kindje. Je vindt er niets aan. Je bent de hele dag aan het voeden, verzorgen, troosten en het huishouden aan het doen. Je hebt helemaal geen tijd voor jezelf. Je mist je vrijheid. Is dit nu alles?

Moeder worden betekent ook afscheid nemen van je oude leven. Opeens is er een klein wezentje dat helemaal afhankelijk is van jou. Je kan niet meer zomaar weg zonder dat er iemand voor je kleintje zorgt.

Het brengt een hoop onzekerheden en verantwoordelijkheden met zich mee. En dit gevoel met anderen delen is lastig. Er wordt verwacht dat je op een roze wolk zit en als dat niet zo is willen ze dat liever niet horen.  Bij creatieve therapie beeldend staan we wel stil bij je gevoelens. We nemen  afscheid van je oude leventje en kijken hoe we je nieuwe leven wat fijner kunnen maken en hoe je je band met je baby vorm kunt geven.

Cliƫnt 32 jaar, zwangerschaps

depressie


Ken je dat? Iedereen die je feliciteerd omdat je zwanger bent? Vreselijk vond ik het!

Ik was gepland zwanger geraakt, maar het idee dat er iets in mij groeide... En dat ik dikker werd....

Bij Rosanne kon ik al deze verwarrende gevoelens op een rijtje zetten. Aan de ene kant was ik hardstikke blij dat ik zwanger was en dat er een kindje zou komen. Maar het zou nog fijner zijn als de ooievaar deze zou brengen en ik niet zo enorm zou veranderen onder invloed van alle hormonen.

Vrienden begrepen mij niet als ik klaagde over mijn dikke buik. Iedereen verwacht dat je alleen maar blij bent. Of dat het komt doordat je onzeker bent over het komende moederschap. Nou echt niet!

Binnen de beeldende therapie kon ik al mijn 'verboden' gevoelens uiten en een plekje geven. Ze mochten er zijn. En daardoor kon ik ermee aan de slag!